top of page

Câteva sfaturi utile...

      Sistemul de frânare

Acesta este compus din piese precum pompa de frânare, elementul cel mai important, discul, placuțele, tamburii și saboții (daca e cazul), etrierele și lichidul.

Pompa de frânare este un element hidraulic ce pulsează lichid către toate cele patru roți. Pe pompă este atașat un rezervor cu lichid din care se alimentează sistemul ABS. Lichidul condus către etriere ajută plăcuțele de frână să apese discul, realizându-se astfel procesul de frânare.

Sistemul de franare, ca orice alt mecanism construit din componente in miscare, reprezinta un set de piese consumabile. Acestea necesita inlocuire periodica, durata de viata a fiecarei piese variind in functie de producator si de gradul de folosinta al acesteia.

  Cel mai important consumabil, pe lângă plăcuțe și discuri, este lichidul de frână. Din nefericire, foarte mulți soferi nu știu prea multe informații despre adevăratele proprietăți ale lichidului de frână. Acesta are rolul de a absorbi umezeala, fapt ce-i conferă o fierbiere mai rapidă la căldură, lucru ce conduce la tradiționala frână moale.

Placuțele de frână sunt elementele cel mai des schimbate din sistemul de frânare, fiind produse dintr-o bucată de oțel pe care sunt aplicate suprafețe de frecare numite ferodo-uri. Acestea apasă pe discul de frână, realizând oprirea automobilului.

Discurile de frână sunt piesele ce se uzează mai greu din cauza frecării excesive cu ferodo-urile plăcuțelor. Înlocuirea acestora se efectuează la aproximativ 2-3 schimburi de plăcuțe, întrucât se ovalizează și provoacă tremur în volan sau își pierd din eficiență la frânare.

SFATUL NOSTRU: Plăcuţele de frână se schimbă după aproximativ 30.000 de kilometri, dar nu mai mult de 50.000 kilometri, însă este important să ştiţi acest lucru va varia în funcţie de calitatea materialelor din care sunt făcute plăcuţele şi în funcţie de stilul de condus al fiecăruia dintre noi.Ori de cate ori apar zgomote, trepidații sau ineficiență la frânare este indicat să mergem la service-ul autorizat pentru diagnosticarea defectelor sistemului de frânare. Dacă tehnicianul constată nereguli (uzură, ovalizare, contaminare, decălirea materialului) sau abateri de la specificațiile producătorului este indicat să se respecte întocmai sfaturile acestuia.

       Revizii
Revizia auto constituie cel mai important lucru pentru buna functionare a masinii dumneavoastra. Revizia auto este un serviciu obligatoriu, care trebuie efectuat regulat, uneori chiar mai des decat  este specificat de catre producator.

De obicei, o revizie auto trebuie sa contina urmatoarele proceduri:

  • schimbare filtru de ulei;

  • inlocuire filtru de aer;

  • inlocuire filtru de habitaclu;

  • inspectia nivelelor lichidelor;

  • verificarea uzurii placutelor de frana.

Simptomele unei masini care are nevoie de o revizie auto:

 

  • Motorul porneste mai greu

  • Motorul ruleaza destul de greu

  • Sunt existente probleme de aprindere, mai ales cand umiditatea este mare

  • Nu porneste

  • Lipsa de putere

  • Consum dubios

       Uleiul de motor
Pentru cea mai bună alegere, verifică mai întâi manualul de utilizare al mașinii, unde vei găsi tipul uleiului recomandat de producător. Informațiile din manual trebuie să se potrivească cu cele de pe eticheta produsului.
De asemnea, alege uleiul a cărui vîscozitate corespunde nevoilor mașinii tale. Vîscozitatea este o măsura a rezistenței la curgere și este menționată în două trepte: o treaptă pentru temperaturi joase și una pentru temperaturi înalte. Te așteptăm în magazin pentru a găsi uleiul potrivit pentru tine și în service pentru a-i face mașinii tale schimbul de ulei.

Ne găsești și pe Facebook

  • facebook-square
bottom of page